L’investigador de l’IFIC Carlos Mariñas, nou coordinador tècnic de l’experiment Belle II al Japó
Carlos Mariñas, investigador de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC-UV), ha estat nomenat nou president del comitè tècnic de Belle II –un experiment de física de partícules dissenyat per estudiar les propietats de l’anomenada fonda B– i coordinador de les futures millores dels detectors de vèrtexs i traces.
El detector Belle II és un experiment de física de partícules dissenyat per estudiar les propietats de l’anomenat mesón B, que és un tipus de partícula pesada formada per quarks de tipus b o bellesa. Belle II opera associat a l’accelerador de partícules SuperKEKB, al complex d’acceleradors japonès de KEK a Tsukuba, a prop de Tòquio, Japó.
Des de la seua posada en marxa el 2018, l’accelerador SuperKEKB ha anat millorant progressivament el seu exercici i actualment té el rècord mundial de lluminositat instantània. Aquesta alta taxa de col·lisions permetrà registrar una gran quantitat de dades per a l’estudi detallat de processos rars, prohibits o molt suprimits en el model estàndard de la física de partícules i millorar la precisió de determinats observables coneguts.
Actualment, l’accelerador està efectuant una parada tècnica programada (Long Shutdown 1) que s’utilitzarà per afegir una segona capa de sensors al detector de píxels i es reemplaçaran part dels fotosensors danyats pels alts índexs de radiació en què opera aquest experiment.
Al voltant de l’any 2027 (Long Shutdown 2), es preveu fer una remodelació dels imants focalitzadors i de la regió d’interacció i es procedirà a la renovació dels detectors que es troben a prop del punt d’impacte. Actualment la col·laboració està realitzant la finalització del disseny conceptual d’aquesta intervenció.
Mariñas serà l’encarregat que tots els subdetectors es troben a ple rendiment durant el temps d’operació de l’accelerador, de fer la transició a un sistema d’adquisició de dades més robust i de garantir una presa de dades eficient i estable. Finalment coordinarà la planificació del disseny i desenvolupament de les tecnologies que s’utililtzaran per a la millora dels detectors semiconductors i de gas prevista per a l’any 2027.
Belle II és una col·laboració en què treballen 1.152 investigadors de 127 instituts internacionals. L’IFIC és membre d’aquest experiment des de fa més d’una dècada i ha participat en el desenvolupament, la construcció i la posada en marxa del detector de píxels.
Llicenciat per la Universitat de Santiago de Compostel·la i Doctorat en Ciències Físiques per la Universitat de València, Mariñas va treballar quasi una dècada al Laboratori de Silici de la Universitat de Bonn (Alemanya). Durant aquesta etapa va dirigir el grup d’instrumentació de píxels de Belle II, a més de ser coordinador adjunt de la presa de dades de l’experiment i fer estades llargues al Japó.
L’any 2019 va tornar a l’IFIC amb un contracte d’investigador distingit GenT i actualment és científic Ramón y Cajal a la Unitat Experimental. Carlos Mariñas pren el relleu a l’antic president, Ichiro Adachi, i comptarà com a director adjunt amb Katsuro Nakamura, els dos pertanyents al laboratori japonès KEK.
“Aquest nomenament suposa un reconeixement al bon fer de l’IFIC durant tots aquests anys i reforça el compromís de l’experiment amb la R+D d’avantguarda en el camp de la instrumentació en física de partícules que es fa al nostre institut. Serà un honor servir a l’experiment en els pròxims anys i agraïsc als meus companys la confiança dipositada en mi”, apunta Mariñas.