Un projecte de l'IFIC impulsa la presència del CSIC en grans plataformes europees d'R+D
El projecte FAIR NUSTAR-DACQ Suport i reforç per a la integració de sistemes de detecció en NUSTAR, liderat des de l'Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del CSIC i la Universitat de València, és un dels dos projectes del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana que han obtingut les ajudes del Programa CSIC Grans Infraestructures Europees d’Investigació (ESFRI) per a l’any 2025. Aquestes ajudes tenen com a objectiu posicionar l’organisme en consorcis europeus i internacionals, així com impulsar la seua participació en les plataformes recollides en el Fòrum Estratègic Europeu d’Infraestructures d’Investigació (ESFRI).
En aquesta convocatòria, llançada per la Vicepresidència de Relacions Internacionals (VRI), s’han concedit quatre ajudes, dues de les quals han anat a parar a instituts mixtos del CSIC i la Universitat de València: l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio) i l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), ambdós ubicats al Parc Científic (UV). Les ajudes ascendeixen a pràcticament 100.000 euros per a cada centre d’investigació i es repartiran en tres exercicis (2025, 2026 i 2027).
NUSTAR (IFIC)
Un dels projectes que rebrà finançament per part del CSIC és FAIR NUSTAR-DACQ Suport i reforç per a la integració de sistemes de detecció en NUSTAR, una acció coordinada per Enrique Nácher i Dolores Cortina (IP), tots dos investigadors del CSIC a l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, CSIC–UV).
FAIR (Facility for Antiproton and Ion Research in Europe) és una instal·lació internacional situada a Darmstadt (Alemanya), dissenyada per explorar els secrets més profunds de la matèria. Allí, científics d’arreu del món utilitzen feixos d’ions pesants i antiprotons per recrear condicions semblants a les de l’interior de les estrelles o les col·lisions d’estrelles de neutrons. L’objectiu és entendre com es formen els elements químics a l’univers, com es comporta la matèria en condicions extremes i quines lleis regeixen el món subatòmic.
FAIR compta amb quatre ‘pilars’ o grans blocs experimentals, un dels quals és NUSTAR (acrònim de Nuclear Structure, Astrophysics and Reactions), una col·laboració científica que reuneix investigadors que estudien nuclis atòmics exòtics, és a dir, àtoms amb configuracions inusuals que no es troben de manera natural. Aquests estudis són clau per comprendre fenòmens astrofísics com les supernoves o la formació d’elements pesants com l’or o l’urani.
El nou projecte aprovat està liderat per l’IFIC i compta amb la participació d’altres centres del CSIC com l’Institut d’Estructura de la Matèria (IEM) i l’Institut de Ciències de l’Espai (ICE). El seu objectiu principal és millorar els sistemes d’adquisició de dades (DAQ) emprats als experiments de NUSTAR.
Aquests sistemes de dades són essencials per registrar amb precisió els resultats de les col·lisions nuclears que es produeixen a FAIR. Per a fer-ho, es contractarà personal tècnic especialitzat i s’adquiriran components electrònics avançats que permetran integrar els equips espanyols amb els estàndards tecnològics de FAIR, com ara el sistema de sincronització d’alta precisió White Rabbit. A més de l’impacte científic, el projecte també inclou un component formatiu i tecnològic destacat, ja que permetrà formar joves tècnics i investigadors en instrumentació capdavantera.
FAIR està inclosa en la fulla de ruta europea d’infraestructures científiques (ESFRI) i en el Pla Estratègic del CSIC, cosa que posa en relleu la seua importància estratègica. Amb aquest projecte, el CSIC reforça la seua presència en l’avantguarda de la física nuclear amb una nova iniciativa a la instal·lació FAIR, una de les infraestructures científiques més ambicioses d’Europa.
Més informació sobre NUSTAR: Enlace.