Un grup d’investigadors de l’IFIC, guardonat a Eurovis 2025 per la seua plataforma de simulació radiogràfica gVirtualXray
El treball titulat X-ray simulations with gVirtualXray in medicine and life sciences, desenvolupat pels investigadors Francisco Albiol, membre de l’Institut de Física Corpuscular (IFIC, centre mixt del CSIC i la Universitat de València), Alberto Albiol, investigador de la Universitat Politècnica de València, i Alberto Corbi, qui va completar la seua tesi doctoral a l’IFIC, ha sigut distingit amb el tercer premi Dirk Bartz 2025 en el marc de la prestigiosa Eurovis Conference, organitzada per la Eurographics Association (EA).
El premi reconeix avanços significatius en l’àmbit de la visualització computacional aplicada a la medicina i les ciències de la vida. En aquest cas, el jurat ha valorat especialment l’enfocament obert, versàtil i innovador de l’eina gVirtualXray (gVXR), una plataforma de codi obert que permet simular en temps real projeccions de raigs X mitjançant tecnologia GPU i algoritmes de rasterització d’alt rendiment.
Una de les principals fortaleses de gVXR és que ha sigut validada davant de simulacions Monte Carlo, un mètode molt utilitzat en física mèdica per a modelitzar amb gran precisió el comportament dels raigs X en travessar diferents teixits. Aquestes simulacions es basen en l’ús de nombres aleatoris per a imitar milions de trajectòries possibles de les partícules, i proporcionen resultats molt fiables, però amb un cost computacional elevat. L’eina guardonada aconsegueix un equilibri entre realisme i eficiència, fet que la converteix en una alternativa molt útil en contextos que requereixen resposta ràpida i interactiva.
A més de la seua precisió, gVXR ha demostrat ser una eina eficaç tant en entorns educatius com en aplicacions avançades de física mèdica, permetent a estudiants i professionals explorar escenaris clínics complexos en entorns virtuals realistes i interactius.
Entre els èxits del projecte destaquen: la col·laboració internacional amb diversos centres acadèmics i clínics en la validació i aplicació del sistema; el desenvolupament d’aplicacions docents en realitat virtual immersiva per a l’ensenyament de tècniques radiològiques; la publicació d’articles científics i l’obtenció de diverses patents relacionades amb l’ús de simulacions per a generar imatges densitomètriques i el seu ús clínic; així com la transferència tecnològica a projectes d’innovació aplicada, inclosa la col·laboració amb l’Institut de Biomecànica de València (IBV) en sistemes de reconeixement d’entorn per a detectors de partícules, aprofitant la capacitat de gVXR com a generador sintètic de projeccions.“Crec que és important reforçar la idea de comunitat i donar suport a iniciatives com gVirtualXray, que ens ajuden a avançar i compartir coneixement. Confie que en futures ocasions puguem coordinar millor els temps per a aprofitar al màxim l’oportunitat comunicativa, especialment sabent que són utilitats que molts dels nostres investigadors fan servir cada dia i que representen una opció addicional de visibilitat”, apunta l’investigador Francisco Albiol.
Aquest reconeixement internacional posa en relleu no sols la qualitat científica i tècnica del treball, sinó també el seu impacte transversal en sectors com la física mèdica, l’educació superior, la simulació clínica i el desenvolupament de noves eines per a la ciència de dades en imatge mèdica.
Exemples d’aplicacions reals desenvolupades des d’aquesta comunitat d’investigació es poden consultar a:
https://gvirtualxray.sourceforge.io/applications/