L’experiment submarí KM3NeT ja és una entitat legal gràcies a la constitució d’una AISBL.
El passat 18 de juny, membres de l'Institut de Física Corpuscular (centre mixt del CSIC i la Universitat de València), juntament amb altres components de la col·laboració KM3NeT, van constituir a Brussel·les l’Associació Internacional sense Ànim de Lucre (o AISBL, per les seues sigles en francès) KM3NeT-AISBL. Aquesta AISBL dota KM3NeT d'una entitat legal reconeguda a nivell internacional.
L’experiment KM3NeT és una infraestructura d’investigació europea situada al fons de la mar Mediterrània. Consta de dos telescopis submarins, dissenyats per a detectar i estudiar neutrins procedents de fonts astrofísiques molt llunyanes, així com neutrins originats en la nostra pròpia atmosfera, realitzant aportacions significatives tant en el camp de l’astrofísica com en el de la física de partícules.
La figura de l’AISBL va ser considerada la més apropiada per a KM3NeT després d’una avaluació duta a terme dins del projecte europeu KM3NeT-Infradev2, on participa el grup VEGA de l’IFIC (Valencia Experimental Group of Astroparticles). Dins del paquet de treball dedicat a establir aquesta entitat legal en KM3NeT-Infradev2, figura Francisco Salesa com a investigador principal per part espanyola, així com Juan de Dios Zornoza com a representant de l’IFIC.
Disposar d’una entitat jurídica pròpia és un dels requisits perquè una infraestructura científica europea puga esdevenir "ESFRI Landmark" (Fòrum Estratègic Europeu sobre Infraestructures de Recerca), condició a la qual aspira KM3NeT. Aquesta nova entitat ajudarà a una organització més eficient de KM3NeT en activitats de construcció, instal·lació, manteniment i explotació científica de la infraestructura.
L’AISBL va ser signada per Nicolas Leroy, Ekaterini Tzamariudaki, Juan de Dios Zornoza (en nom de la rectora de la Universitat de València), Marco Pallavicini i Jorgen D’Hondt, en representació dels membres fundadors de l’AISBL, respectivament: CNRS (França), INPP/NCSRD (Grècia), Universitat de València (Espanya), INFN (Itàlia) i NWO-I (Països Baixos).
Com apunta Juan de Dios Zornoza, “és una molt bona notícia que l’IFIC (a través de la participació de la UV) siga membre fundador de l’AISBL de KM3NeT, ja que llança un missatge clar del compromís d’Espanya en aquesta col·laboració, en la qual ha treballat des dels inicis”.
S’espera que altres instituts de KM3NeT s’hi unisquen prompte.